Yarpuz, Filiskin, Pülüskün Yorumlar

FİLİSKİN, YARPUZ, PÜLÜSKÜN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Yarpuz Bitkisinin Diğer İsimleri:

Yarpuz, Filiskin, Pülüskün.

+ Yarpuz Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Yarpuz bitkisi lezzeti ve kokusuyla iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Kadınlarda adet görmeyi kolaylaştırır. Ferahlatıcı, rahatlatıcı, kuvvet verici ve balgam söktürücü etkileri de bilinmektedir. Taze ya da kurutulmuş olarak çorbalara, yemeklere salatalara eklenir. Mikrop öldürücü, sindirim kolaylaştırıcı, şişkinlik giderici özelliklerine de sahiptir. Migren ve astım gibi hastalıklara iyi gelir. İştah açıcı etkileri de vardır. Hamile bayanlar ve böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır. Yarpuz bitkisinin uçucu yağı çok zehirli olduğundan çok düşük dozlarda, hekim kontrolünde kullanılmalıdır. 50 gr. yarpuz, 1 lt. sıcak suda 15. dk demlenir ve günde 2-3 kez 1 bardak içilir.

+ Yarpuz Bitkisinin Kullanım Şekli:

Bir çeşit nane türü olduğundan, bu bitkide nane gibi yaprakları kurutulup daha sonra suda kaynatılarak kullanılır.

+ Yarpuz Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Yarpuz bitkisi ballıbabagiller familyasındandır. 10- 50 cm boylarında köksaplı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Kısa saplı yumurtamsı yapraklar az çok tüylüdür. Rengi naneye göre açık yeşildir. Leylak rengi pembe çiçekler Temmuz-Eylül aylarında toplu halde yaprakların koltuklarından çıkar. Anadolu’nun hemen her yerinde sulak çayırlarda, dere boylarında, göl kenarlarında, ovalarda bolca bulunur. 700 metrenin üzerinde pek çıkmaz. Amerika’da da yaygın bir bitkidir. Antik çağdan günümüze bilinir ve halk hekimliğinde kullanılır. Ege-Akdeniz bölgesi pazarlarında nane diye satılır. Roma döneminde çok ünlü bir bitkidir. En belirgin özelliği ise pire kovucu olmasıdır. Bu yüzden Romalılar yarpuzu odalarda yakarlardı veya çevreye koyup kurutup yakarlardı. Elazığ yöremizde ise, yoğurt, nohut, aşurelik buğday ve sarımsakla birlikte yapılan yarpuz çorbası vardır. Çemişgezek’te, Harput’ta ve Karakoçan’da yapılan ayran çorbalarına da yarpuz eklenir. Adıyaman’da ise yarpuz mancası ve yarpuz cacığı yapılır.

+ Yarpuz Bitkisi İçindeki Maddeler:

Yarpuz bitkisi içerisinde, reçine, şekerler ve içinde pulegon adlı maddeyi taşıyan uçucu yağ bulunmaktadır.

+ Yarpuz Bitkisi Toplama, Kurutma:

Haziran ve Temmuz aylarında toplanarak çok güneşli olmayan bir yerde kendi kendine kurumaya bırakılır. Bitkinin çiçekleri ise, ilkbaharda tamamen açılmadan toplanır ve gölgede hızla kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X