Zencefil Taze ve Kuru Zencefil (Zulumba) Yorumlar

MÜHÜRLÜ ZULUMBA, ZULUMBA, ZALUMBA
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisinin Diğer İsimleri:

Mühürlü Zulumba, Zulumba, Zalumba.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Uyarıcı, iştah açıcı, sindirim kolaylaştırıcı, idrar, balgam ve gaz söktürücü, basuru ve egzamayı iyileştirici bir baharattır. Kavrulup el değirmeninde çekilmiş zulumbanın borik asit, vazelin ve gliserinle karıştırılıp egzamalı yere sürülmesi de bu cilt rahatsızlığının giderilmesini sağlar. Balgam söktürücüdür. Gaz giderici özelliği vardır. Vücutta bulunan fazla yuz ve su tutulumunu idrarla dışarı atmaya yardımcı olur. Ünlü islam hekimi Razi (854-932) de, “Basura karşı günde üç çay kaşığı zulumba tozu içiniz” demiştir. Zulumba ünlü Mesir macununun oluşumuna giren 41 çeşit baharattan biridir.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisinin Kullanım Şekli:

Günde birkaç kez, toplam 0.5- 1 gram, toz halinde alınır ya da 20-50 gramlık bitki 1 litre (5 bardak) kaynar suyla demlenerek günde iki-üç kez birer bardak içilir. Bir miktar dövülmüş zulumbanın nöbet şekeriyle karıştırılıp sabahları aç karna birer kaşık içilmesi basura ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca vücutta olan her türlü ağrıyı gidermek için gül suyu veya sirke ile eritilir ve ağrıyan yerlere masaj yapılarak sürülür.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Zencefilgiller familyasındandır. 160- 200 cm boylarında, saplı, iri, yumurtamsı ya da eliptik yapraklı, ağustos-eylül aylarında ilginç, pembe çiçekler açan, köksaplı (rizom), çok yıllık otsu bir bitkidir. Çin, Hindistan ve Doğu Hint adalarında yetişen bitkinin yuvarlak ya da uzun köksapları, 4 cm’lik uzunluk ve 1- 2 cmgenişlikteki parçalar halinde işlem görür.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisinin Bitkisi İçindeki Maddeler:

Bileşiminde reçine ve uçucu yağ; uçucu yağın içinde de bomeol, camphen, cineol ve seskiterpenaikol bulunur.

+ Mühürlü Zulumba Bitkisini Toplama, Kurutma:

Kökler sökülüp temizlendikten sonra dilimlenir ve havadar yerlerde kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X