Karaçam, Çam Ağacı, Fıstık Çamı Yorumlar

FISTIK ÇAMI, ÇAM AĞACI, KARAÇAM, ÇAM FISTIĞI
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Çam Ağacının Diğer İsimleri:

Çam, Karaçam, Fıstık Çamı, Çam Fıstığı..

+ Çam Ağacının Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Tomurcuğundan, palamudundan, çırasından, kozalağından, filizlerinden yararlanılan bu bitkinin birçok tıbbi özelliği vardır. Reçinesi (Terebentin) ve yapraklarındaki esansının faydaları, müzmin öksürüğü kesme özelliği bulunur, doğumu kolaylaştırır, balgamı söktürür. Diğer akciğer hastalıklarında tedavi edici etkiler sağlar. Haricen merhem olarak romatizma ağrıları için sürülebilir. Terebentin esansı pek çok tıbbi ilacın bileşiminde vardır. Ağacın dış kabuğu yenilebilir. Çam sporları bol miktarda vitamin taşıdığı için kuvvet verici, vücudun direncini arttırıcı, iştah açıcı olarak bilinir ve A ve C olmak üzere yüksek vitaminler içerir. Çam fıstığı kuvvetli bir besindir. Ezilerek bal ile karıştırılıp kuvvet verici bir macun yapılır.

+ Çam Ağacının Kullanım Şekli:

Çamlar, yaşamsal yiyecek bitkisi olarak iyi bilinir. Çam ağacının beyaz olan iç kabuğu; yumuşak, nemli ve dokuludur. Çiğ olarak dilimler halinde yenilebilir. İçerisindeki tozu kaynatılıp koyulaştırıcı/tatlandırıcı olarak, çorba ya da diğer yiyecekler için kullanılır. Çayı demlenerek yapılır, taze yeşil çamları ise kaynamış suya koymak gereksizdir. Çünkü çam kabukları içerdikleri tanen sebebiyle kabız yapıcıdır. 50 gr. Çam kabuğu 1 lt suda kaynatılır ve 2-3 bardak içilir. Değişik ürünler elde edilen çam türleri vardır ve hepsinin kendi içerisinde ayrı ayrı faydaları mevcuttur.

+ Çam Terementisi Özellikleri ve Çam Terementisinin Faydaları:

Muhtelif çam türlerinin gövdesinde yapılan yaralamalar sonucu elde edilen yapışkan bir maddedir. Türkiye’de genellikle Güney Ege bölgesinde elde edilmektedir. Terementi veya diğer adıyla terebentin, çam sakızı elde etmek için ilkbaharda ağacın kabukları yontularak inceltilir. Sonra nisan başından ekim sonuna kadar ağaç çizilerek, yara açılır ve akan sıvı kapalı bir kaba toplanır. Çam terementi, çam sakızının kullanıldığı gibi kullanılır. Etkenleri aynıdır. Günde 1-2 gr hap şeklinde kullanılır.

+ Çam Terementisi Esansı Özellikleri ve Çam Terementisi Esansının Faydaları:

Çam sakızı veya odunundan su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağdır. Renksiz, yakıcı, lezzetli bir sıvıdır. Çam terementi esansı da çam sakızı gibi kullanılır. Tıbbi etkileri aynıdır. Farklı olarak spazm çözücü etki gösterir.

+ Çam Reçinesinin Özellikleri ve Çam Reçinesinin Faydaları:

Çam terementisinin distilasyonu ile elde edilen reçinedir. Parlak sarı renkli, gevrek bir maddedir. Boya ve kâğıt endüstrisinde kullanılır. Çam reçinesi tahriş edici özelliğiyle haricen ağrı kesici olarak kullanılır.

+ Çam Katranı Özellikleri ve Çam Katranının Faydaları:

Çam ağaçlarının dal ve gövde parçalarının kapalı fırınlarda yavaş yavaş yakılması ile elde edilen bir katrandır. Siyah, koyu kıvamlı, acı lezzetli bir sıvıdır. Çam katranı, ağız yoluyla solunum sistemi ve idrar yolları hastalıklarında mikrop öldürücüdür. Harici olarak da egzamalar da kullanımı faydalıdır. Deride keratini artırıcı etkisi vardır. Günde 1-2 gr. hap şeklinde yutulması tavsiye edilir.

+ Çam Katranı Ruhu Özellikleri ve Çam Katranı Ruhunun Faydaları:

Sarıçam odunlarından distilasyonu yolu ile elde edilir. Çam katranı ruhu da çam katranının kullanıldığı alanlarda kullanılır. Haricen ise balgam söktürücüdür.

+ Çam Yaprağı Esansı Özellikleri ve Çam Yaprağı Esansının Faydaları:

Çam ağaçlarının su buharı distilasyonu ile elde edilir. Renksiz ve keskin acı lezzetlidir. Çam yaprağı esansı dahili olarak, sakinleştirici, balgam söktürücü ve idrar yollarını temizleyici etki gösterir. Haricen merhem olarak romatizma ağrıları için sürülebilir. Günde 3 damla olarak kullanılır.

+ Çam Tomurcuğu Özellikleri ve Çam Tomurcuğunun Faydaları:

Avrupa ve Kuzey Anadolu dağlarında yetişen sarıçamın kurutulmuş genç tomurcuklarıdır. İlkbaharda meydana gelen tomurcuklar kesilerek alınır. Gölgelik bir yere ince tabaka şeklinde serilip kurutulur. Çam tomurcuğu öksürüklü hastalıklarda yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak faydalıdır. Adet sancılarını düzenleyici etkiye sahiptir. 30 gr. çam tomurcuğu 1 lt suda kaynatılır günde 2-3 bardak içilir.

+ Çam Sporları Özellikleri ve Çam Sporlarının Faydaları:

Çam türlerinin tamamının, Türkiye’de özellikle kızılçamın olgun sporlarıdır. Açık sarı, hafif kaygan bir tozdur. Çam sporları bol miktarda vitamin taşıdığı için kuvvet verici, vücudun direncini arttırıcı ve iştah açıcı olarak bilinmektedir.

+ Çam Kabuğu Özellikleri ve Çam Kabuğunun Faydaları:

Çam ağaçlarının kurutulmuş gövde kabuklarıdır. Çam kabukları içerdikleri tanen sebebiyle kabız yapıcıdır. 50 gr. çam kabuğu 1 lt. suda kaynatılır ve 2-3 bardak içilir.

+ Çam Fıstığı Özellikleri ve Çam Fıstığı Faydaları:

Pinus pinea türünün kurutulmuş olgun tohumlarıdır. Tüm Akdeniz bölgesinde mevcuttur. Daha çok kesin olarak kullanılır. Çam fıstığı kuvvetli bir besin kaynağıdır. Ezilerek bal ile karıştırılıp kuvvet verici macun yapılır. Aç veya tok karnına tüketilebilir.

+ Çam Sakızı Özellikleri ve Çam Sakızının Faydaları:

Çam sakızı bal kıvamında, soluk sarımsı renkli keskin kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Tıbbi amaçlar dışında, kâğıt, sabun, kibrit ve boya imalatında kullanılır. Çam sakızı hafif mikrop öldürücü olduğundan, solunum ve idrar yollarının mikrobik hastalıklarında antiseptik olarak kullanılır. Böbrekte tahriş edici yaptığından böbrek rahatsızlığı olanlar içmemelidir. Haricen ağrı kesici yakılarda tahriş edici özelliği sebebiyle uygulanır.

+ Çam Yağının Faydaları:

Çam Yağı Özellikle Pinus Sylvestris yani Sarı Çam olarak da bilinen çam ağacının dallarından, iğne yapraklarından ve kozalaklarından elde edilen bir yağdır. Bu yağ damıtma sonucu elde edilmektedir. Çam yağı saç köklerini ve vücudun ihtiyacı olan mineraller içermektedir. Bu sayede saçlarda dökülme ve saç köklerindeki güçsüzleşmeyi engeller. Zengin içeriği ile dökülen ve cansızlaşan saçları yeniden sağlıklı bir yapıya döndürür. Son dönem de çıkan reklamlar ve araştırmalar çam yağının saç çıkartmasında etkin rol üstlendiğini ortaya koymaktadır. Çam yağının etkileri sadece saçlarda değildir. Sürüldüğü alandaki kan dolaşımını arttırdığından eklem ve romatizma ağrılarına iyi gelir. Buhar tedavisinde kullanıldığında balgam sökümüne faydası bulunur. Cilt bakımında aktif şekilde kullanılmaktadır. Özellikle akne, sedef, çıban, egzama, kaşıntı ve ayak mantarı gibi cilt sorunlarının tedavisinde en etkili kullanılan yağlardan biridir. Güçlü bir antioksidan olmasından dolayı hücrenin bozulmasını önleyerek ciltte yaşlanmayı yavaşlattığı görülmüştür. Aromaterapi sayesinde vücuda bir zindelik ve ferahlık sağlamaktadır.

+ Çam Yağının Kullanım Şekli:

Temiz saça sürülür. 1 saat sonra yıkanır ve durulanır. Düzenli kullanıldığında 6 seans sonunda etkisi göstermektedir. 200 ml doğal şampuan için 25 damla çam yağı damlatılır ve iyice çalkalanır. Banyo yaparken veya saç temizlenirken saça masaj yapılarak uygulanır. Haftada iki-üç kere bu karışım ile saçları yıkamak gerekmektedir.

+ Çam Terebenti Yağının Faydaları:

Çam terebentin yağı genellikle saç bakımı için kullanılan bir bitkisel yağdır. Çam terementi
solunum sıkıntıları, bel soğukluğu, idrar yolu enfeksiyonları, astım, şeker, romatizma tedavisi için kullanılır. Grip döneminde bağışıklık sistemini güçlendirip, vücudun dirençli olmasını sağlar. Hemoroit için yararlıdır. Saç dökülmesi ve kepeği önlemek için kullanılır. İştah açıcıdır, süt arttırıcı, regl söktürücü olarak kullanılmaktadır. Kılcal damarları uyarıp kan dolaşımını düzenlemektedir.

+ Çam Terebenti Yağının Kullanım Şekli:

Bir çağ bardağı suyun içine 4 damla Çam terebentin yağı damlatılarak günde 3 defa alınır. Egzamaya, kuru cilde ve saça masaj yapılmak suretiyle uygulanır. Saç diplerine friksiyon yapılır. Sinüzit için sabah ve akşam buruna 1-2 damla damlatılır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılmaktadır. Saç Bakımı için, (yağlı ve cansız saçlar) portakal yağı, çam terebentin esansı, defne uçucu yağı, biberiye yağı, mersin yağı, papatya yağı karıştırılarak saç diplerine ve saça yedirilir.

+ Çam Ağacının Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Çok değişik türleri olan çam ağacı, bilindiği gibi kışın yapraklarını dökmeyen, daima yeşil kalan bir ağaçtır. Çam bütün dünyada ılıman iklimlerde yabani olarak yetişen, güzel kokusu ve devamlı yeşil olması ile park ve bahçelerde tercihen yetiştirilen pahalı bir ağaçtır.

+ Çam Ağacının İçindeki Maddeler:

Çam tomurcuğunda, acı madde, uçucu yağ ve reçineli maddeler vardır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X