Kırmızı Kantaron, Küçük Kantaron Yorumlar

KIRMIZI KANTARON, KÜÇÜK KANTARON
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kırmızı Kantaron, Küçük Kantaron.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

İştah açıcı, kuvvet verici, ateş düşürücü, hazmı kolaylaştırıcı, solucan düşürücü, dermansızlık hallerinde, ağrılarda, mide ekşimesinde, bağırsak kanamalarında, bağırsak vereminde, sarılık, adet düzensizliği sıtma, basur, dalak şişmesi, sivilceler, göz zafiyeti, sara, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, vücuttaki su toplanmasına, şeker hastalığı ve baş ağrısında kullanılmaktadır. 1/10 oranında zeytinyağında bekletilmiş bitki ile oluşan mayi yanık yaralarında haricen kullanılır.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kırmızı kantaronun kullanılan kısımları yaprakları ve çiçekleridir. 1 su bardağı kaynamış suya 1 kahve kaşığı kuru bitki atılır. İyice demlenir ve aç karnına içilir.

+ Kırmızı Kantaron Yağının Faydaları:

Antiseptiktir. Kanama durdurucudur. Yara ve yanık iyileştiricidir. İltihap önleyicidir. Mide ve bağırsak ülserini iyileştirmeye yardımcı olur.

+ Kırmızı Kantaron Yağının Kullanım Şekli:

Güneşli havada toplanan genç çiçekler hafifçe ezilerek şeffaf bir cam şişenin veya kavanozun boğazına yakın bölümüne kadar doldurulur, üstüne sızma zeytinyağı eklenir ve mayalanma süreci tamamlanana kadar(3-4 gün) kapağı açık olarak güneşte bekletilir. Sonra kapağı kapatılır ve arada bir çalkalanarak 3-5 hafta güneşte bekletilir. Çok güzel bir kırmızı renk kazanan yağ iki kat tülbentten geçirilerek süzülür, çiçek posaları da sıkılır ve kantaron yağı koyu renkli şişelerde, çok sıcak olmayan ortamda saklanır. 2-3 yıl boyunca kullanılabilir. Uzun süreli kantaron çayı kullanımı, güneş ışığına veya solaryuma karşı duyarlılık oluşturur. Çay içimine son verildiğinde bu duyarlılık sona erer. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50 cm’ye kadar boylanabilen, otsu bir bitkidir. Kırmızı kantaron bitkisi orman içi, nemli, açık alanlarda çalılıklar arasında görülmektedir. Pembe ve beyaz çiçekleri vardır. Uçucu yağ, çeşitli acı maddeler, reçine, zamk ve şeker içerir.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisi İçindeki Maddeler:

Kırmızı kantaron içinde, erriturin, eritropentauren, eritrisin, gensiopikrin, C vitamini, eterik, mumlu maddeler, tutkal bulunmaktadır. Ayrıca uçucu yağ, çeşitli acı maddeler, reçine, zamk ve şeker içerir.

+ Kırmızı Kantaron Bitkisi Toplama, Kurutma:

Çiçeklenme döneminde toprak üstü kısımları gölgede biçilir ve demetlenir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X