Nane Yorumlar

NANE
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Nane Bitkisinin Diğer İsimleri:

Nane, Mentha Piperita.

+ Nane Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Hafif acı tadı ve kokusuyla iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Lezzet verici, baş ağrısını giderici, ishal kesicidir. Ağız yaraları ve kuduz köpek ısırmasında faydalıdır. Arı sokmalarına karşı etkilidir. Fare ve güve kaçırıcı özelliğe sahiptir. Anne sütünün kesilmesini önler. Serinletici ve ferahlatıcıdır. Şekercilik, diş macunu, çiklet, sabun ve parfümeride faydalanılır. İç organ üşütmelerinde, sinirlilikte ferahlatıcı olarak kullanılır. Yapraklarını çiğnemek, ağız kokularını giderir. Mentol mide iç yüzeyindeki hücrelere orta derecede anestezik gastrit gibi basit mide ağrılarında ve özellikle psikolojik bulantı-kusma hislerinde fayda sağlar. Nane hafif kabız yapıcı olmasıyla ishale de etkilidir. Ayrıca papatya gibi spazm çözücü özelliği de vardır. Nane çayı kronik pankreas hastalıklarında, pankreas salgılarının eksikliğinden olan bağırsaklardaki normal dışı fermantasyon ve buna bağlı olarak gaz, dolgunluk hissi, dışkılama bozukluklarını önler. Nane karaciğer ve safa kesesi fonksiyonunu uyararak safrayı arttırır. Böylece kolesistopati denilen safra kesesinin az çalışması durumlarında faydalıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi benzeri rahatsızlıklarda ateşi düşürür, mide bulantısını geçirir, iyileşmeyi kolaylaştırır. 50 gr. nane 1 lt. kaynar suda 15 dk. demlenir, sıcak olarak içilir. Nane çayı uykusuzluk, sıkıntı ve yorgunluk sebepli baş dönmelerinde faydalıdır. Hıçkırıkta 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kuru nane atıp 5 dk. sonra içmek hemen etkisini göstermektedir. Mentollü nane esansının buharla koklanması soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklarda ferahlık verir. Solunum yollarını açar. Nane esansının hafif mikrop öldürücü etkisi de bilinmektedir. Haricen de kullanılabilir. Diğer bir kullanım alanı da baş ağrısı ve migrende alın, şakaklar ve boynun nane esansı ile ovulması ve anestezik maddelerin derideki sinir uçlarını etkilemesiyle ağrının kesilmesini sağlamaktadır. Araç tutmalarına karşı nane veya naneli şekerler yaygın olarak kullanılmaktadır.

+ Nane Bitkisinin Kullanım Şekli:

En eski tıbbi bitkilerden biridir. Nane yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır. İlaç yapmak için ise yaz sonu ve sonbahar başında toplanarak kurutulur. İlaç olarak kullanılan naen, nane çayı ve esansı olmak üzere iki türlüdür. Nane çayı kuru yaprakların suda kaynatılmasıyla şeker ve bal ile tatlandırılarak hazırlanır. Nane esansı ise taze yapraklardan su buharı distilasyonuyla elde edilir.

+ Nane Yağının Faydaları:

Hıçkırıktan şikâyetçi olanlar enselerindeki omurları sayarak sırta doğru üçüncü omurun her iki tarafına da birer damla nane yağı koyarsa kısa bir süre içinde geçtiğini fark edecektir. Vücudun ağrılı bölgelerinde, açık yara yoksa bir iki damla nane yağı ile bölgeye masaj yapılır. Çok yorgun ve halsiz hissedildiğinde nane yağını koklamak enerji verir. Konsantrasyon güçlüğünde bulunulan ortama nane yağı koyularak solunuma karışması saplanmalı ya da burnun altı dudağın üst kısmına çok küçük bir damla sürülmelidir. Kötü ağız kokularında bir damla dil üzerine damlatılır. İştahı kesmesi ve çok yemeyi önlemesi için bir dakika kadar nane yağı koklanır. Araç tutmalarını engellemek ve oluşması halinde geçirmek için alın, göğüs ve midenin üzerine birer damla nane yağı koyulmalıdır. Ayakların güç içindeki yorgunluğunu atmak için ılık su içine 2-3 damla nane yağı damlatılarak ayaklar içinde bekletilmelidir. Cilt kaşıntılarında açık yara yoksa bölge 1 damla nane yağı ile ovulmalıdır. Mide bulantısında mide üzerine 1-2 damla damlatılarak masaj yapılmalıdır. Mide ekşimesinde içilen çayın içine 1 damla nane yağı damlatılması faydalıdır. Baş ağrısında şakaklar ve sinüslerin üzeri, alın ve boynun arkası nane yağı ile gözlere değmeden ovulmalıdır. Yüksek ateşte ayakların altı 1-2 damla nane yağı ile ovmak faydalıdır. Taze boya kokusunu gidermek için sıcak suyun içine 15 ml. nane yağı dökülmeli ve ortamda bir süre bırakılmalıdır. Bitkilerdeki yaprak bitlerini öldürmek için 1 fincan suya 4-5 damla nane yağı eklenerek spreyli bir şişe ile yapraklara sıkılmalıdır. Evcil hayvanlarınızdaki kenelerin (İnsanlarda kesinliklede denenmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.) başına pamuklu çubuğa damlattığınız nane yağını sürün. Kısa bir süre beklediğinizde yapıştığı yerden ayrılacaktır.

+ Nane Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür. Diş ağrılarında kullanımı bir pamuğa 3 ila 5 damla damlatılır diş üzerine tampon yapılır.

+ Nane Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Temmuz-Ağustos aylarında leylak renkli çiçekler açan, botu 1 metreye varabilen, koyu yeşil yapraklı, özel kokulu, baharatlı ve lezzetli, genellikle bahçelerde yetişen otsu bir bitkidir. Sulak ve gölgelik yerlerde yetişir. Nane Orta ve Güney Avrupa ile Akdeniz sahillerinde ılıman iklimlerde yetişmektedir. Amerika, Kuzey Afrika ve Japonya’da da yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de bahçe ve bostanlarda, kuzeybatı ve Batı Anadolu’da daha yoğun olmak üzere yetiştirilmektedir.

+ Diğer Nane Türleri:

Su Nanesi: Latince adı metha aquaticadır. Su kenarları ve bazen de su içinde yetişir. Anadolu’da yaygın bir türdür. Leylak renkli çiçekli ve yaprakları ise kırmızımtrak 50 cm lik otsu bir bitkidir. Kurutulmuş yapraklarının en önemlisi mentoldür. Tüylü Nane: Latince adı menta longifoliadır. 50 cm lik, otsu, beyaz veya erguvan renkli çiçekli, sapsız bir bitkidir. Kuzey ve Kuzeydoğu Anadolu’da yaygındır.
Kıvırcık Nane: Latince adı menta viridistir. Mavi çiçekli, sivri, sapsız yapraklı, 50 cm lik bit bitkidir. Kuzey ve Kuzeybatı Anadolu’da su kenarları ve sulak yerlerde yetişir.

+ Nane Bitkisi İçindeki Maddeler:

Nane yapraklarında tanen, reçine, şekerler, acı madde ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağda ise nanenin etkili maddeleri olan, mentol, mentor, cadinen, pinenler ve cineol mevcuttur.

+ Nane Bitkisi Toplama, Kurutma:

Baharat ve ilaç yapmak için yaz sonu ile sonbahar başında toplanarak kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X