Nar (Ekşi), Nar Kabuğu (Ekşi) Yorumlar

NAR, (EKŞİ), NAR KABUĞU (EKŞİ)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Narın Diğer İsimleri:

Nar, Tatlı Nar, Nar Ağacı, Nar Ekşisi, Ekşi Nar, Ekşi Nar Kabuğu..

+ Nar Ekşisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Nar ekşisi (ekşi nar pekmezi) tansiyonu düşürür. Salatalarda ve kısırlarda lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Ekşi nar şeker hastalığına etkilidir. Basur hemeroid hastalıklarında, yüksek tansiyonu dengeler. Ekşi nar pekmezi ise, yüksek tansiyonu dengeler, tedavi eder. Şeker hastalığını dengeler, tedavi eder. Nar ekşisi midenin hararetini önler, safrayı iyi eder. Kusmaları önler. Vücudun hararetini giderir. Safradan oluşan çarpıntıya iyi gelir. Ekşi nar balla macun yapılarak yenirse midenin iltihabını temizler.

+ Nar Ekşisinin Kullanım Şekli:

Nar ekşisi tüm gıdalarda, salata, kısır, yemeklerde lezzet arttırıcı olarak ve limon yerinede kullanılır. İnfüzyonun Hazırlanması: Soyulan narın kabuklan iyice kıyılır. Bunlardan 3-5 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan, sabah ve akşamları olmak üzere günde iki kez birer bardak alınabilir.

+ Nar Tatlı Nar’ın Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Nar ağacı, çiçeklerinin güzelliği ve meyvelerinin güzel tadı ile Asurlular ve Mısırlılar tarafından bilinmekte idi. Eski Romalıların Nar ağacının kök kabuklarını bağırsak şeritlerine karşı kullandıkları anlaşılmaktadır. Pelletierin zehirli bir alkaloid yerine kabuklarının kullanılması daha iyidir. Çünkü kabuklardaki tanen zehirli alkaloidi bağlayarak emilmesini engeller. Pelletiern şerit harici bağırsak parazitlerine etkisizdir. Bu ilaç bazen kusma, baş dönmesi, görme bozuklukları ile başlayan zehirlenmeler yapabileceğinden çok dikkatli kullanılmalıdır. 60gr. narkökü kabuğu 1lt. ılık suda 24 saat bekletilir. Daha sonra 0,5llt. Su kalıncaya kadar kaynatılır. Bal ile tatlandırılıp birer saat ara ile 3 defa içilir. Diğer bir kullanım şeklide 6 saat kadar suda tutulur, hafif ateş üzerinde ısıtılarak yoğunlaştırılır. Bal veya şeker ile tatlandırılıp yarımşar saat ara ile 2 veya 3 defada içilir. 2 saat sonrada müshil içilerek bağırsaklar boşaltılır. Nar meyvesi kabuğu, çiçekleri ve nar suyu kabız yapma özelliği sebebiyle ishale karşı kullanılır. 50gr. nar 1lt. suda kaynatılır günde 2-3 bardak içilir. Bu sıvı ağız ve boğaz iltihabında gargara olarak, vajinal akıntılarda ise, duş şeklinde de uygulanabilir. Nar suyu idrar arttırcı ve kuvvet vericidir. Aynı zamanda eklem iltihapları ve yüksek tansiyona tavsiye edilmektedir. Nar yaprakları mikrop öldürücü özellikleriyle iltihaplı yaralarda kullanılabilir veya anjinde gargara yapılarak tüketilebilir. Hadisi Şeriflerde; İbni abbas (R.A.) dan: “Sizin narınızdan bir nar yoktur ki, içinde cennet narından bir habbe bulunmasın.” “Narı içindeki sarı zarı ile yiyiniz, muhakkak ki o mideyi dibağat ederek temizler.” Narın kabukları, mazı ile toz haline getirilir, içilmeye devam edilirse vücudu sıkar firengi hastalığından kurtarır. Tatlı narın suyu içilirse sesi açar. Mideye, ciğerlere kuvvet verir. Yemeğin üzerine yenirse midenin fesada gitmesini önler. Safrayı teskin eder, kusmayı önler, harareti giderir. Safradan mütevellid çarpıntıyı izale eder. Nar ağacının bulunduğu yerden zehirli hayvanlar kaçar. Narın kabukları arpa ve buğday arasına konursa böcek düşmez. Evde tütsü edilirse muzur haşereleri öldürür. Kuşlar haşerelerden emin olmak için nar kabuklarını yuvalarına koyarlar.

+ Nar Tatlı Nar’ın Kullanım Şekli:

Alınan kısım kökler ise suyla yıkanıp temizlenir ve öyle bekletilir. Kabuklar elde edildikten sonra bir müddet daha kurumaya bırakılarak ilaç maddesi elde edilmiş olur. Meyve kabukları ve çiçekleri suyla kaynatılıp bu şekilde kullanılır. Nar ise, besin olarak kullanılan güzel bir meyvedir. Nar tohumları sıkılarak nar suyu elde edilir ve bu su kullanılır. Nar bal ile macun yapılarak yenirse midenin iltihabını temizler. Nar suyu, yağmur suyu ile içilirse kalp çarpıntısına ve kan tükürmeye karşı iyi gelir, kalbi ferahlandırır. Narçiçeği; 6gr. nar çiçeği, birer kaşık kitre ile yutulursa bağırsak yara ve iltihabını iyileştirir, dişlere kuvvet verir, damaktaki yaraları iyi eder. Rahim akıntısını keser. Narçiçeği, kanayan dişetlerine sürülürse çok şifa verir. Müzmin iltihaplı yaralar üzerine konursa yaraları temizler ve iyileştirir. Sallanan dişlerin diplerine konursa muhkemleştirir.

+ Nar’ın Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Haziran – Temmuz aylarında koyu kırmızı, nadiren beyaz çiçekler açar. 2,5 metre yüksekliğinde bir ağaçtır. Nar ağacı Batı Asya’da bol miktarda bulunmaktadır. Bununla beraber ılıman iklime sahip ülkelerde ve Akdeniz bölgesinde de yetiştirilmektedir. Memleketimizde de tüm Anadolu’da bilhassa Ege ve Akdeniz kıyılarında meyveleri için yetiştirilmektedir. Nar Akdeniz geleneklerine göre hem şifalı, hemde büyülü özellikleri olan bir bitki sayılırdı. Fenikeliler ve Mısırlılar Narı kutsal bir bitki olarak kabul edip dini ayinlerinde kullanıyorlardı. Eski zaman hükümdarları, saraylarında verdikleri ziyafetler sonunda hazmettirici olarak nar suyu içerlerdi. Bu durum 17.yy. gezgini Evliya Çelebi tarafından da belirtilmiştir. 15.yy. Osmanlı Hekimi Hızır Hacı Paşa endişe ve huzursuzluğa karşı Nar önermektedir. Nar ağacının kabukları, çiçekleri, tohumları, meyveleri ve kabukları ilaç olarak kullanılır. Nar ağacından her mevsimde kabukları alınabilirse de yaz mevsimi sonlarında alınan kabuklar daha makbul sayılırlar. Bu kabuklar kök, gövde veya kalın dallardan alınabilir. Odunlar kesildikten sonra yağmurdan korunmak için üstü kapalı bir yerde birkaç gün bekletilip soyulur.

+ Nar’ın İçindeki Maddeler:

Kök ve gövde kabuğu, nişasta, mannit, reçine, triter, penik asitler, tanen, pelletierin, isopelletierin ve metil pelletierin isimli alkaloidler içerir. Meyve kabuğu ve çiçeklerde ise yine yukarıda saydığımız alkaloidleri ve tanen vardır.

+ Nar Toplama, Kurutma:

Narlar çeşide özgü irilik ve rengi aldığında ve kalikslerin dışa doğru kıvrılmaya başladığı devrede, bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos ayından başlayarak Kasım’a kadar uzun bir süre hasat edilir. Hasadın geniş bir zaman periyoduna yayılması, işçi bulma ve pazarlamadaki sıkışıklığa engel olur. Nar meyvesi sonbaharda toplandığı için halk arasında doğal olarak nemli ve serin yerlerde ( kuru kum ), 2–3 ay saklanmalıdır. İdeal depo şartlarında ( + 5 C de % 75–80 oransal nem ), 2 aya kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza mümkündür. Narlar genellikle tek tek makasla kesilerek hasat edilirler. Hasattan sonra bir kısmı pazara bir kısmı depoya konularak muhafaza edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X