Soya Fasulyesi, Soya Unu Yorumlar

SOYA FASULYESİ, SOYA UNU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Soya Fasulyesinin Diğer İsimleri:

Soya Fasulyesi, Soya Unu, Soja Hispida.

+ Soya Fasulyesinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kolesterol seviyesinin düşürür. Menopoz semptomlarının azalmasını sağlar. Kansere yakalanma riskini en aza indirir. Kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını sağlar. Yüksek kaliteli protein sağlayarak kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur. Vücudun gelişmesini sağlar. Şeker hastaları için faydalıdır. Sinirlerin ve adalelerin güçlenmesini sağlar. Zihin yorgunluğunda faydalıdır. Nekahat devresinin kısalmasını sağlar. Besleyicidir ve kuvvet verir. Guatr tedavisinde faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

+ Soya Fasulyesinin Kullanım Şekli:

Soya fasulyesi olgunlaştıktan sonra tohumları yiyecek olarak kullanılır. Soya fasulyesi özellikle yiyecek maddelerinde bunun yanında boya yapımında kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler: süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğıt, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi ve çocuk mamasıdır.

+ Soya Fasulyesinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Baklagiller familyasından; 1- 1,5 metre boyunda, bir yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Bitkinin yaprakları üç yapraklıdır ve yaprakları oval şekilli ve sivri uçludur. Çiçekler sarımsı veya menekşe renklidir. Meyveleri biraz kıvrık, tüylü ve 2-5 tohumludur. Tohumlar küre şeklinde, beyaz renkli olup, bir yanında siyah bir leke vardır. Besleme gücü yüksek bir gıdadır. Çin’de beş bin seneden beri soya, gerek gıdâ maddesi olarak gerekse, çeşitli ürünlerin eldesinde kullanılmaktadır. Günümüzde de başta Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde tüketilmektedir. Kısmen soya unundan yapılmış ekmekle, soya yağından yapılmış tereyağı birçok sofrada kabul görmektedir. Çin ve Japonya’da geniş ölçüde zirâati yapılır. Ülkemizde Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde ekilmektedir.

+ Soya Fasulyesinin İçindeki Maddeler:

Soya Fasulyesi, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminlerini içermektedir. Niacin maddesince, madeni tuzlar, kalsiyum bakımından zengindir. Buna ilave olarak bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum içermektedir. Protein bakımından da zenginlik içermektedir.

+ Soya Fasulyesini Toplama, Kurutma:

Yeşil bitki yaz başlangıcında, baklalar olgunlaştığında toplanıp harman edilir. Havadar yerlerde kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X