Ekinezya, Erguvani Kirpibaşı Otu Yorumlar

EKİNEZYA OTU, ERGUVANİ KİRPİBAŞI OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Ekinezya Otunun Diğer İsimleri:

Ekinezya Otu, Erguvani Kirpibaşı Otu, Kirpibaşı Otu, Kirpi Otu, İnce Yapraklı Eflatun Koza Çiçeği, Samson Kökü, Echinacea Angustifolia.

+ Ekinezya Otunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Ekinezya Otu çayı soğuk algınlığa karşı iyi gelir. Antiseptik özelliği vardır. Boğaz ağrısına ve boğaz şişkinliğine iyi gelir. Kuru öksürüğü geçirir. Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir. Kansere karşı korunmamacıyla kullanılır. Basur tedavisinde etkilidir. Ateş düşürücüdür. Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı fayda sağlar. Saman nezlesine iyi gelir. Migren ağrılarını iyileştirici özelliği vardır.

+ Ekinezya Otunun Kullanım Şekli:

Ekinezya Otunun çiçeği ve yaprakları kullanılsa da en etkili ve faydalı olanı bitkinin kökünden hazırlanan çaydır. Çayı hazırlamak için taze Ekinezya kökü kullanılacaksa çeyrek kap kökün üstüne 1 kap kaynar su eklenir. Kuru Ekinezya kökü kullanılacak ise, 1 kap suya 1-2 çay kaşığı eklemek yeterli olacaktır. Her iki hazırlanışta da çayın iyice demlenmesi için, demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika kadar demlenir. Soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek için çayın sıcak içilmesi tavsiye edilir. Kökünden hazırlanan çayın tadı biraz acı olabilir. Tatlandırmak için bal limon ve 1 ince dilim zencefil katılabilir. Tavsiye edilen doz günde 1-2 çay kaşığı kökle hazırlanan çayı 3 defa öğün arası tüketmektir. Yani günde 3-6 çay kaşığından hazırlanmış olan çaydan 3 bardaktan fazla içilmemelidir. 7-10 gün düzenli kullanımdan sonra 2 hafta ara verilmelidir.

+ Ekinezya Yağının Faydaları:

Ekinezya yağı, soğuk algınlıklarına ve kış aylarında var olan birçok mikrop ve virüslere karşı korur. Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel ve klinik çalışmalar bu bitkinin soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koymaktadır. Ekinezyanın sağlık için yararları ve önemi konusunda en dikkati çeken husus, ekinezyanın etkisi ve kimyası üzerinde 233 (SCOPUS bilimsel tarama motoruna göre) bilimsel çalışmanın bulunmasıdır. Son yayımlanan bir çalışma ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına yol açan (influenza virüsü ve solunum sinsityal virüs) ve uçuk virüsü gibi virüsleri öldürücü etkisi bulunduğunu gösteriyor. Bu çalışma, ekinezyanın solunum sistemi rahatsızlıklarında nasıl etki ettiğini de ortaya koyması bakımından önemlidir. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgulara göre, ekinezya hem bu virüsleri öldürüyor hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellemektedir.

+ Ekinezya Yağının Kullanımı:

Ekinezya yağından 1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 5-7 damla damlatılarak günde 2-4 defa kullanılması tavsiye edilmektedir. Ekinezya yağı, Haricen cilde gerektiği kadar sürülür.

+ Ekinezya Otunun Yan Etkileri:

Ekinezya Otu Bağışıklık sistemi hastalıkları, HIV ya da AIDS, tüberküloz gibi hastalıkları bulunan kişilerin ekinezya kullanmaya başlamadan önce doktora danışması gerekir. Az görülse de ekinezya bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Astımı olanlar, papatya ve diğer çiçeklere alerjisi bulunanlar da doktora başvurmalıdır. Ekinezya alerjisi ciltte hafif döküntüden hayati tehlike yaratan anafilaksiye kadar farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

+ Ekinezya Otunun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Ekinezya Otu; Amerika kıtasında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan Ekinezya, kıta yerlileri tarafından kullanılmıştır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Adı şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen “ecinos”tan türetilmiştir. Tarihte ilk defa Kuzey Amerika kıtasında Kızılderililer tarafından açık yaraları ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmıştır. Antibiyotik bulunana kadar özellikle, 18. ve 19. yüzyıllarda en popüler bitkiydi. O günden bugüne en sık tüketim şekli köklerinden hazırlanan çaydır.

+ Ekinezya Otunun İçindeki Maddeler:

Ekinezya Otunun içinde, A,B kompleks, E vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum ve demir, potasyum ve sodyum bulunmaktadır.

+ Ekinezya Otunun Toplama, Kurutma:

Ekinezya Otu; Çiçeklenme zamanında, topraküstü kısmı topraktan 5 cm yukarıdan biçilerek hasat edilir. Böylelikle yılda 2 defa hasat edilmiş olur. Hasadın verimi ilk hasada göre verimi düşüktür. Hasat edilen bitki gölgede kurutulur ve ışıktan korunan kasalarda, keten çuvallarda muhafaza edilir. Kökler ise, bitki üstü kuruduğunda hasat edilir. Hasat edilen kökler yıkanıp dilimlenir ve kurumaya bırakılır. Kuruyan kökler aynı çiçekleri gibi gölgede kurutulur ve kasalarda, keten çuvallarda muhafaza edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X