Kereviz, Kereviz Tohumu Yorumlar

KEREVİZ, KEREVİZ TOHUMU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kereviz Bitkisinin Diğer İsimleri:

Kereviz, Kök Kereviz, Apium Graveolens.

+ Kereviz Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Kereviz bitkisi uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser, kanı temizler ve karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parkalık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır. Kereviz tohumu adet kanamalarını tetikleyici etkisi nedeni ile adet düzensizliği çekenler için faydalı olabilir.

+ Kereviz Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kerevizin sapı, yaprağı ve kökü kullanılır. Kereviz yemeği ve salatası yapılabileceği gibi tohumu da kullanılır. Kaynatılıp suyu içilirse fazla salgılanan mide asidine ve idrar zorluğuna iyi gelir. Kereviz kaynatılırken suyuna limon ilave edilirse gaz yapması önlenir.

+ Kereviz Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Kereviz bitkisi maydanozgiller familyası içinde, Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilir. Kökü ve yaprağı yenilebilen, iki senelik bir bitkidir. Yaprakları bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2- 3 mm. çapındadır. Eski Yunan uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan kerevizin gıda olarak kullanımının ilk izlerine Sisam adası kalıntılarında rastlanmıştır. Homerosun İlyadasında atların Troya yakınlarındaki sazlıklarda yetişen yaban kerevizi ile otlandıkları dizesi yer almakta, Odisseada Kalipsonun mağarasının yakınında yine yaban kerevizi yetişmektedir.

+ Kereviz Bitkisi İçindeki Maddeler:

Kereviz A, B ve C vitaminleri, fosfor, bakır, çinko, mangan, eterik yağ ve selenyum mineralleri içermektedir.

+ Kereviz Bitkisi Toplama, Kurutma:

Kereviz bitkisi son baharda topraktan sökülerek veya yapraklar biçilerek hasat edilir. Yaprakları gölgelik ve havadar yerlerde kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X