Kimyon Yorumlar

KİMYON
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Kimyon Bitkisinin Diğer İsimleri:

Cuminum Cyminum.

+ Kimyon Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Karındaki solucanları öldürür, yelleri dağıtır, yemeği hazmetmeye yardımcı olur. Şişkinliği ve gazı giderir. Vücudu kızdırır, sinirleri uyarır, sidiği idrar eder. Anne sütünü arttırır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Kimyon geğirtir ve daha ziyade sade olan ise hazım ettirir. Özellikle, yaşlılara ve balgamlılara hazım bakımından çok yarar. Kimyonu sirkeyle karıştırıp koklasalar burundan akan kanı dindirir. Sirkeyle ezip kepeğe, uyuza sürseler, iyi gelir. Kimyon, incir ve meyan kökü üçü bir arada kaynatılıp suyu içilirse; öksürüğü giderir. Göğsü temizler. Kimyonu sirkede ve suda kaynatıp içmek nefes darlığını giderir. Sinirsel baş dönmesini keser, sinirleri yatıştırır. Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır. Kimyonu sirke ile karıştırıp yemek, nefes darlığına faydalıdır. Yenilecek miktar 7 gr miktardır. Fazlası yüzü sarartır ve yüreğe zarar eder. Normal miktarı bağırsakları açar, meniyi artırır, hamileler kullanmamalıdır.

+ Kimyon Bitkisinin Kullanım Şekli:

Başlıca kullanım alanı hepimizin bildiği gibi baharat olaraktır. İlaç olarak kullanılacak ise bu şekilde toz halinde veya su ile kaynatılarak tüketilir.

+ Kimyon Yağının Faydaları:

Gaz söktürür. Anne sütünü arttırıcıdır. Regl düzenleyicidir. Varis, kemik ve adale ağrılarında etkilidir. Romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Mide ağrılarını ve sinirsel yorgunluğu giderir. Astım hastalarında, sinüzitte ve bronşitte kullanılır. İdrar söktürür. Kuvvetlendirici ve terletici etkiye sahiptir.

+ Kimyon Yağının Kullanım Şekli:

1 fincan su içerisine veya kesme şeker üzerine 3-5 damla damlatılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Haricen cilde gerektiği kadar sürülür. Diş ağrılarında kullanımı bir pamuğa 3 ila 5 damla damlatılır diş üzerine tampon yapılır.

+ Kimyon Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

İran, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Fas, Mısır, Hindistan, Suriye, Meksika ve Şilidir. Türkiyede, Ege ve Karadeniz Bölgesinde kültür olarak yetiştirilir. Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekler açan, 40- 60 cmboyunda, bir yıllık otsu bir bitki. Gövdeleri dik, üstte dallanır. Yaprakları iplik gibi parçalı ve tüysüzdür. Çiçekler şemsiye durumunda toplanmışlardır. Şemsiye, 3-5 saplıdır. Çiçekler beyaz veya pembe renklidir. Meyvesi köşeli, oval şekilli, 4- 5 mmboyundadır. Temmuzda meyveler olgunlaşır. Özel kokuludur ve meyveleri sabit ve uçucu yağ, tanen ve reçine taşımaktadır. Midevi, gaz giderici, terletici olarak kullanılır. Ayni zamanda özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu, batı Çin, Hindistan ve Meksika mutfağında çok kullanılan bir baharattır. Şu anda en fazla kimyon kullanan ülke mutfakları arasında Hindistan, Fas ve Meksika geliyor. Ancak, milattan önceki dönemde kimyonu en fazla Yunanlılar ve Romalılar kullanmış. Eski Yunanlıların yemek masalarının üzerinde duran özel bir kimyon kutuları varmış. Kimyonu o denli bol kullanıyorlarmış ki, cimriliği kimyon kullanımıyla tarif eder olmuşlar. Cimri bir insana, kimyon tanesini bölen anlamına gelen kyminopristes diyorlarmış. Antik Roma döneminde kimyonun, hırsın ve paranın sembolü haline geldiğini de söylemeliyiz. Her şeye hükmeden ve sahip olan Marcus Aurelius’un takma ismi kimyondu. Kral Antonius savurgan insanlara tutumlu olmayı öğretmeye kalkınca bu tutumundan dolayı, o da hakaretten nasibini aldı ve kimyonu ikiye yarar cümlesi onu taklit ve alay eden insanlarca kendisine karşı kullanıldı. Aşağı yukarı aynı yıllarda kimyon, Doğu Akdeniz ülkelerinde ve özellikle de Nil Nehri’nin yukarı kısımlarında yetiştiriliyordu. Bu sırada sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra, ekmek ve et yemeklerine lezzet vermesi için de kullanılırdı.

+ Kimyon Bitkisi İçindeki Maddeler:

Eter yağı, Carvon, Limonen, Sabinen, 3-Caren, β-Pinen, Myrcen, α-Phellandren, Dihydrocarvon, Carveol, dihydrocarveol, Sabit yağlar, Petroselinasit, Oleik asit, Palmitasit, Steariasit, Flavonitler, Quercetin, Kâmpferol, Quercetin-3-0-β-0-glikozit, Kâmpferol-3-0-β-0-glikozit (Astragalin), Kafleeasit, Ferulaasit, Syrinasit, Vani,llinasit, Cumarinlerden (Kumarinler); Bergapten ve Nanthotoxin içerir.

+ Kimyon Bitkisi Toplama, Kurutma:

Kimyon mahsulü genellikle Haziran ayı içinde çiçeklenerek Haziran sonrası Temmuz başlarında rengi yeşilden mat kahverengi rengi alınca hasadın mutlaka yapılması lazımdır. Bin işçi günde yarım dekar ile 1 dekar arası yolma yapabilir. Yapılan demetler tarlaya batör ayarı düzenlenmiş ve rüzgârlıkları kısmen yapılmış biçerdöver yürütülerek önüne atmak suretiyle hasat ve harman yapılır. Kimyon harman yerinde sopalarla dövülerek veya dövenle sürülerek harmanı yapılmakta beraber harmanı güçtür.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X