Mukaddes Defne, Yakı Otu, Çayır Gülü Yorumlar

MUKADDES DEFNE, YAKI OTU, ÇAYIR GÜLÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Yakı Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Yakı Otu, Çayır Gülü, Mukaddes Defne.

+ Yakı Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Yakı otu, kabız edici ve idrar söktürücüdür. Lapası yanıkları, cilt yaralarını ve şişlikleri giderir. Prostat büyümesini önlemeye yardımcı olur. İltihap giderici ve spazm çözücüdür. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırmasına yardımcı olur. Öksürüğü giderici etkileri ile astım ve boğmaca gibi öksürüklü hastalıklarda faydalıdır. Böbrek rahatsızlıklarında kum ve taş dökülmesinde tedavide yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Yalnızca erkeklerde görülen ve prostat bezinin idrar yollarına baskı yapması sonucu ortaya çıkan prostat rahatzsızlığının tedavisine destek olur. Prostat büyümesinin hızını yavaşlatır. Bayanlarda idrar yolları iltihaplarını temizleyici özelliği bulunur. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarıya atılmasına yardım eder. İdrarını tutamama (yatak ıslatma) rahatsızlığı tedavisinde etkilidir. Kabız edicidir. Spazm çözücüdür. Kandaki kolesterol seviyesini düşürmede faydalıdır. Yakı otu çay olarak veya ballı pekmezlerde macun olarak tüketilir

+ Yakı Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Yakı otundan, bir tutam/bir tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Yakı out çayı demlenmesi için 7-8 dakika kadar beklenir. Yakı out çayı demlendikten sonra süzülür. Yakı otu çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. Yakı otu çayı isteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Diğer tarif ise; 40-50 gr. Yakı otundan 1,5-2 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Yakı out çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı öğünlerden önce aç karına ılık olarak Yakı otu çayı içilir.

+ Yakı Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Yakı otu 50-200cm büyüklüğünde, çok yıllık, dikine yükselen ve genellikle çatallaşmayan, gövdesi 3-10mm çapında açık yeşil renkte, kökleri ana kök, saçaklar ve sürgün köklerden oluşur. Sürgün kökler sayesinde kısa zamanda bulunduğu yere yayılarak kümeler oluşturur. Yaprakları 3-20cm uzunluğunda, 0,5-4cm eninde, kenarları bütün fakat hafif dalgalı, üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi beyazımsı yeşil renkte, derimsi sertlikte, ya çok kısa saplı ya da sapsız gövdeye oturmuş şekildedir. Çiçeklerinin boyu 30cm’yi bulan uzun bir başak üzerine dizilmiş olan çiçek, gonca veya meyvelerden meydana gelir. Başağın altında çiçekler açılırken üsttekiler gonca halinde, üsttekiler çiçek açarken alttakiler meyveye dönüşür ve üsttekiler meyveye dönüşürken alttakiler çatlayarak tohumlarını saçarlar. Çiçekleri 4 kupa yaprakları, 4 adet pem-bemsi kırmızı veya leylaki renkte, ters yumurta şeklinde, taç yapraklar-dan ve ortada 8 adet döllenme tozluklarından meydana gelir. Meyveleri fasulye kapsülünü andırır şekilde fakat oldukça ince, 2-4cm uzunluğunda içinde oldukça çok 1-2mm büyüklüğündeki uzunca tohum¬larla doludur. Kapsül olgunlaştıktan sonra ucundan ortaya doğru 4-6 parça şeklinde bölünerek geriye doğru kıvrılır ve tüylü tohumları ortaya çıkar. Tüyleri o kadar çoktur ki geriden örümcek ağı gibi görünür. Avrupa, Asya, Kuzeybatı Afrika, Kuzey Amerika ve Avustralya’da yetişen B.yakı otu Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Seyrek ormanlarda, gevşek, nemli, killi, kireçli, azotlu topraklarda ve su kenarlarında kendiliğinden yetişen bitkinin tohumları bahçe ve tarlalara ekilirse kısa sürede bulunduğu yörede kümeler oluşturur.

+ Yakı Otu Bitkisi İçindeki Maddeler:

Yakı otunun içerisinde; Flavonitler %1,5-2 arasında olup en önemlileri; Quercetin-3-O-β-D-glukuronit, Guajaverin (Quercetin-3-O-α-arabinopyronosit), Quercitrin (Quercetin-3-O-rhamnosit), İzoquercitrin (Quercetin-3-O-glukozit), Myricitrin (Myricitin-3-O-rhamnosit), Myricetin-3-O-glikozit, Myricetin-3-O-β-D-glukuronit, Kâmpferol-3-O-rhamnosit ve hyerosit’i (Quercetin-3-O-galaktosit) sayabiliriz. Steroller %0,3-0,5arasında olup en önemlileri; Sitosterol, β-Siterol-β-D-glikozit, β-Sitosterolcaprat, β-Sitosterolcaproat, β-Sitosterolcaprylat, β-Sitosterolpalmitat ve β-Sitosterolpropionat’ı sayabiliriz. Triterpenasitler; Ursolasit, Oleanolasit, 2-α-hydroxyoleanolasit ve 2-α-hydroxyursolasit’i sayabiliriz. Taninler %10-15 civarımda olup; Polygalloylglikozlar ve penta-o-galloylglikozlar’dan oluşur ve az miktarda Ellagitanin türevi olan tallimagrandin I ve II (2,3-digalloyl-4,6-hexahydroxydiphenoylglikoz ve 1,2,3-trigalloyl-4,6-hexahydroxydipheoyl-β-D-glikoz) son araştırmalarda ellagitanin türevlerinden Qenothein A ve B içerdiği tespit edilmiştir.

+ Yakı Otu Bitkisi Toplama, Kurutma:

Yakı Otu, Mayıstan eylüle kadar (Yakı out yaprakları, sürgünleri ve sapı) yerden 8-10cm yukarıdan kesilerek demetler halinde asılarak kurutulur ve sonra özel kaplarda muhafaza edilir. Şayet çiçek açmaya başlar başlamaz kesilerek toplanır ve kurutulur ise daha çok madde içerir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X