Susam (Sarı-Beyaz) Yorumlar

SUSAM, (SARI-BEYAZ)
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Susam’ın Diğer İsimleri:

Susam, (sarı-beyaz), Sesamum İndicum.

+ Susam’ın Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Susam vücuda enerji verir. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Cinsel gücü arttırır. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Gaz söktürür. Karın ağrısını azaltır. Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur. Kemik erimesine karşı faydalıdır. Ağız yaralarında gargara yapmak fayda sağlar. İdrar söktürücüdür. Besleyicidir. Gaz giderici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Susam yağı alınarak içerisine bir-iki damla karanfil ve defne yağı koyarak özellikle romatizmal ağrılara yardımcı olan bir karışım elde edilir. Gerilime bağlı ağrılarda ılık susam yağı içerisine bir iki damla lavanta yağı, portakal yağı ve 5-6 damla melisa yağı yardımcı olabilir. Yaşlılıkta aşırı kireçlenmeye bağlı ağrılarda ise susam yağı içine az miktarda biberiye yağı katılabilir. Varisler, dolaşım bozukluklarına bağlı ağrılarda melisa, biberiye ve biraz susam yağı etki gösterebilir. Strese ve gevşemeye yönelik, alın, iki kaş ortasına, kulak arkalarına, şakaklara, ayak tabanlarına kuyruk sokumuna yapılan susam yağı masajının yararı olabilir. Masajı yukarıdan aşağıya, merkezden uçlara doğru yapmak daha yararlı olacaktır. Susam yağını vücuda sürerken ılık olmasının faydası vardır. İlk alındığında kaynar suyun içine koyup 20-25 dakika bekletilirse yağın incelmesi ve tortuların dibe çökmesi sağlanır.

+ Susam’ın Kullanım Şekli:

Susam tıbbi amaçlar dışında yemek ve çeşitli tatlıların, helvaların imalinde de kullanılmaktadır. 1 tatlı kaşığı susam yağı, 4 tatlı kaşığı taze limon suyuyla karıştırılıp en az 30 gün boyunca aç karnına ya da yemeklerden 1 saat sonra içilmesi tavsiye edilmektedir. Muhtelif cilt sorunlarını ve mantar enfeksiyonlarını engelleyebildiği gibi doğrudan saç diplerine ve tırnaklara tatbik edilerek ve günde 1 tatlı kaşığı içilerek güçlenmeleri ve beslenmeleri sağlanabilir. Bu kullanış özellikle kepekli, maya ve mantar enfeksiyonlu saçlarda ve kalsiyum ile vitamin eksikliği nedeniyle bozulmuş tırnaklarda çok önemli olduğu söyleniyor.

+ Susam’ın Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Bir metre boyunda, yağ veren bir yıllık otsu bir bitkidir. Başlıca Hindistan, Çin ve Sudan’da yetişir. Mutfaklarımızdaki baharatların belki de en eski tarihe sahip olanlarından biri susamdır. Sadece baharat olarak değil, ilaç, dini sembol olarak da kullanılan susam bundan 4 bin yıl önce Ortadoğu medeniyetleri arasındaki ticaretin en önemli maddelerinden biriydi. Eskiden büyülü bir gücü olduğuna inanılan susam eski kültürlerinde de farklı amaçlar için kendine yer bulmuş eski mısırlılar susamı öğüterek unundan, Çinliler ise yağını yakarak isinden baskı mürekkebi olarak faydalanmışlar. Romalıların susamı kimyonla birlikte öğüterek macunsu bir yiyecek hazırlandığı da söylenir. Hindistanda da susam yağı binlerce yıl boyunca cilt ve saç bakımında kullanıldığı yazılır.

+ Susam’ın İçindeki Maddeler:

5ağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından çok zengindir.

+ Susam Toplama, Kurutma:

Susam hasadında hasat zamanının tespiti çok önemlidir. Hasatta geç kalınırsa alt boğumlardaki en olgun dolgun tohumlar dökülür. Erken hasat edilirse üst boğumlarda teşekkül eden kapsüllerdeki tohumlar olgunluklarını tamamlayamadıklarından içleri boş kalır. Tohum verimi düşer. Hasat zamanını tespitte şu özellikler dikkate alınmalıdır: Bitkilerde sap, yaprak ve kapsüller kısmen sararmış olmalıdır. Dip boğumdaki yapraklar dökülmüş olmalıdır. Kapsüller, özellikle dip boğumlardaki kapsüller uç kısımlarda çatlamaya başlamış olmalıdır. Tohumlar tombullaşmış ve sertleşmiş olmalıdır. Beyaz tohumlularda, tohum renklerinin krem rengini, sarı tohumlularda tohum renginin koyu sarı rengini, kahverengi tohumlularda tohum rengi kahverengini, siyah tohumlularda tohum rengi siyah veya esmer rengini almış olmalıdır. Bu belirtilerin tespiti için tarla sık sık kontrol edilmelidir. Bu özellikler tespit edilince hasat işlemine başlanmalıdır. Hasat sırasında bitkinin uç kısımları kısmen yeşildir. Söküm elle yapılır. Elle sökülen bitkiler gelişmelerin bir süre daha devam ettireceği için 10-25 bitki bir arada bağlanarak tabanı düz ve temiz bir yerde, kök kısımları dışarı ve baş kısımları iç tarafa gelmek üzere baskıya alınır. Baskıdan çıkarılan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde, 8–10 demet bir arada olmak üzere konulur ve tepe kısmından ip veya otlarla bağlanarak kurumaya bırakılır. Kurutulmak için baskı müddeti biten susam demetlerinin çadır şeklinde dikilmeleri gerekir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X