Eşek Hıyarı, Acı Kavun, Cırdatan Yorumlar

EŞEK HIYARI, CIRDATAN, ACI KAVUN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Cırdatan Bitkisinin Diğer İsimleri:

Cırdatan, Acı Kavun, Eşek Hıyarı, Acı Dülek, Ağaç Kavunu.

+ Cırdatan Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Meyvelerinden çıkan, sıvı müshil etkilidir. Fakat ok tahriş edici olduğundan kanlı ishallere sebebiyet verebilir. Bu nedenle sıvıdan elde edilen elaterium aynı maksatla verilir. Aynı zamanda idrar söktürücü etkiye de sahiptir. Meyvelerden elde edilen sıvı, sinüzite karşı buruna çekerek kullanılmaktadır. Çekildiğinde kanalları açarak sinüslerdeki irinin bir kısmını boşaltabilir. Kökler haricen egzamada sürülmektedir. Kısa süreli iyileşmeler sağlayabilir. Köklerden elde edilen öz haricen romatizmal ağrıları dindirmek maksadıyla tüketilmektedir.

+ Cırdatan Bitkisinin Kullanım Şekli:

Cırdatan bitkisinin meyve ve köklerinden faydalanılmaktadır. Meyveler olgunlaştıktan sonra toplanıp sıkılarak, içlerindeki usare alınır ve bir süre bekletilip tortusunun dibe çökmesi sağlanır. Tortu süzülerek ayrılır ve elaterium isimli madde elde edilir. Cırdatan kökü de, taze iken lapa ve merhem yaparak veya kazınıp özü çıkarılarak kullanılır.

+ Cırdatan Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Cırdatan Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Türkiye, Orta Doğu, Kafkaslar ve Türkistan’da yabani olarak geniş bir alana yayılır. Cırdatan genellikle kumsal yerler, viraneler, yol kenarları ve güneşe karşı olan yamaçlarda yaygın olarak görülmektedir. Yaprakları grimsi yeşil, kalp şeklinde, bazen de üç toplu, kenarları kertikli, düzensiz dalgalı ve alt yüzeyi tüylü olan bir bitkidir. Çiçekleri göbeğe doğru çan şeklindedir. Ortadan uçlara doğru beş parçalı, yıldız şeklinde, uçları beyazımsı sarı ve içe doğru koyu sarı renktedir. Meyveleri 3- 5 cmuzunluğunda ve 2- 3 cmçapındadır. Üzeri pürtüklü ve tüylü, içinde 20-30 adet çekirdek bulunmaktadır. Meyvenin içi üç bölüm olup meyve olgunlaşınca dokununca veya yere düşünce içindeki tohumlar ve sıvı 1.5- 3 m mesafeye cırt diye bir ses çıkararak fırlar. Bu nedenle bu bitki cırdatan diye anılır. Çok yıllık yerde sürünen, boyu 0.5- 2 m’yi bulur.

+ Cırdatan Bitkisi İçindeki Maddeler:

Etkili maddesi, elaterindir.

+ Cırdatan Bitkisi Toplama, Kurutma:

Ağustos ve Eylül aylarında toplanan cırdatan meyveleri taze olarak tentür veya naturel ilaç yapımında kullanılır.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X