Fesleğen Yorumlar

FESLEĞEN, FESLİKAN, PESLAN
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Fesleğen Bitkisinin Diğer İsimleri:

Fesleğen, Peslan, Feslikan.

+ Fesleğen Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Baharatlı lezzeti olduğundan iştah açıcıdır. Hazım kolaylaştırıcı ve bağırsak gazların gidericidir. 20 gr. kuru fesleğen 1lt. suda kaynatılır ve günde 3 kez bir bardak içilir.
Fesleğen esansı da aynı maksatlarda kullanılmaktadır. 5-6 damla esans kesme şeker üzerine damlatılarak günde 3 kez alınır. Ağız boğaz iltihaplarında, bir kahve fincanı dolusu fesleğen bir cezve suda kaynatılarak iyi bir gargara elde edilebilir. Fesleğen tohumu 30 gr. olarak 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilirse öksürüğe iyi gelebilir. Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurularını kovmak için birebirdir. Tahtakurusu yuvalarının yanına birkaç tutam fesleğen serpmek, onları başka yere göçe zorlayacaktır. Taze fesleğen yaprakları, zehirli hayvanların ısırıklarının üzerine konduğunda hızlı bir şekilde zehiri çeker.

+ Fesleğen Bitkisinin Kullanım Şekli:

Çiçekli bitkinin toprak üstü kısımları ve bunlardan su buharı damıtmasıyla elde edilen oleum basilici yeni fesleğen esansı kullanılır. fesleğen baharlı lezzette olduğundan, Anadolu’da yemek ve salatalarda tat vermek için nane gibi kullanılmaktadır.

+ Fesleğen Yağının Faydaları:

İştah açıcıdır. Tonik etkisi vardır. Selülitleri tedavi eder. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Cilt ve sivilce için, yüze sürülür. Gut hastalığı için, sıcak banyo suyuna dökülür. Kokusu sivrisinek ve tahtakurularını uzaklaştırır. Baş ağrısı ve migrende kullanılır. Cildi canlandırıcı ve sıkılaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Midevi, yatıştırıcı, idrar arttırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.

+ Fesleğen Yağının Kullanım Şekli:

Günde 3 defa bir fincan suyun içerisine veya şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınması tavsiye edilmektedir. Haricen romatizmal ağrılı bölge üzerine ve sivilce üzerine sürülerekte kullanılmaktadır.

+ Fesleğen Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Yetişkin fesleğenlerin
boyları genellikle 20 ile 60 cmarasında değişir. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever. Yaprakları kıvrık ve yumuşak olup, bir ile beş cm uzunlukta ve bir ile üç cm genişlikte olurlar. Yaprakların altı gri yeşil ve siyah noktalı yağ hücreleri vardır. Dokunulduğunda serinlik ve yumuşaklık hissi verir. Çiçeklerinin kısa iğneleri bulunur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Tohumları küçük koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir.

+ Fesleğen Bitkisi İçindeki Maddeler:

En önemli maddesi uçucu yağda bulunan estregal, linalel, pinen gibi maddelerdir.

+ Fesleğen Bitkisini Toplama, Kurutma:

Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X