Melekotu, Melaikeotu Yorumlar

MELEKOTU, MELAİKEOTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Melekotunun Diğer İsimleri:

Melekotu, Melaikeotu, Yabani Melekotu, Sumbali.

+ Melekotunun Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Melekotunun spazm çözücü etkisi özellikle bronş kaslarını gevşeterek astımda faydalı olabilir. Hafif kabız yapıcı ve sinir sistemini uyarıcı etkileri de vardır. İçerdiği acı madde sebebi ile mide tonusunu ve mide-bağırsak kan dolaşımını arttırarak gazları giderir. 60 gr melekotu 1 lt suda kaynatılarak günde 2 fincan içilir. Ağrılı adet sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Terletici özelliklere sahiptir. Nekahat devresinin kısa sürmesini sağlar. Astım nöbetlerini giderir. İshali keser. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Romatizma ağrılarını kesici etkiler gösterir. Kurutulmuş melekotu, dövülüp başa sürülürse bitleri öldürür. Yapraklarından çıkan suya, bir parça pamuk bastırılıp, diş çürüğüne koyulursa ağrıyı keser. Cinsel soğukluğu azaltmaya yardımcı olur. Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır. Bu sebeple 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanıma 3-4 gün ara verilmelidir. Melekotu kökü hamilelik sürecinde kullanılmamalıdır.

+ Melekotunun Kullanım Şekli:

Melekotu bitkisinden bir tutam / bir tatlı kaşığı (4-5gr.) kadar bitki bir su bardağı (200-250ml) kaynamış sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir. Ayrıca 20-30 gr. melekotu 1-1,5 lt. su içinde bir taşımlık kaynatma demleme usulü ile demlenip, süzülür. Oluşan melekotu çayı serin yerde muhafaza edilir. Melekotu çayından günde 2-3 su bardağı bilhassa ılık olarak içilir.

+ Melekotunun Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Temmuz – Eylül ayları arasında pembemsi beyaz renkli çiçekler açan 1- 1,5 metre yüksekliğinde otsu bir bitkidir. Su kenarları ve çayırlıklarda bulunur. Avrupa ve Güney Asya’da yabani olarak yetişen melekotu, yurdumuzda Marmara bölgesi ile Doğu Karadeniz dağlarında, genellikle ormanlarda, korularda ve rutubetli gölge yerlerde mevcuttur. 15. yy Avrupa folkloruna göre, yapraklarını kolye şeklinde boyuna takmak ve köklerinden kutsal su hazırlamak cadıları evden uzak tutuyordu. 17. yy da büyük veba salgınında koruyucu olarak kullanılmış ve bu koruyucu gücün bitkiye bir melek tarafından verildiğine inanılmıştır. Melekotundan özellikle Bursa’da Uludağ’da yetişen türlerin taze gövdelerinden hoş kokulu reçel yapılmaktadır.

+ Melekotu İçindeki Maddeler:

Melekotu uçucu yağ, tanen, petroselin asidi, anjelik asidi, valeryan asidi, reçine, acı madde angelicin ve lactone maddeleri içerir.

+ Melekotu Toplama, Kurutma:

Ağustos ayında bitki tamamen olgunlaştıktan sonra kökleri topraktan çıkarılır, saç örgüsü gibi birbirine geçmiş olan bu kökler yıkanarak topraktan temizlenir ve temiz bir yere serilmek suretiyle veya ipe dizilerek kurutulur. Melekotunun kökleri ilkbaharda hasat edilir, tohumları ise, sonbaharda hasat edilir.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X