Sedef Otu Yorumlar

SEDEF OTU
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Sedef Otu Bitkisinin Diğer İsimleri:

Sedef Otu, Ruta Graveolens.

+ Sedef Otu Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Sedef otu gözleri kuvvetlendirmek için etkilidir. Zehirli bir bitki olduğundan çok dikkat etmek gerekir. Küçük miktarlarda iştah açıcı, terletici, teskin edici ve rahimde kasılmalara yol açarak adet söktürücüdür. Bunun için gebelikte düşüğe yol açabilir. Bağırsak parazitlerini düşürür. Bunun için 50 gr. kuru sedef otu 1 lt. kaynar suya atılır ve günde 1 bardak içilir. Aynı miktar kedi otu ile karıştırılırsa baş ağrısı, baş dönmesi ve çarpıntıya iyi gelebilir. P vitamini ve flavon glikozitleri sayesinde kılcal damarlara etkileri vardır. Bu sayede varislerde tedavi için sedef otu kullanmak mümkündür. 1 fincan kaynar suya 2 çay kaşığı sedef otu atılıp, 15. demlenir ve bu karışım günde 3 kez içilir. Lapası romatizmal ağrılarda tahriş edici özelliği için kullanılır. Ancak deriye zarar vermemek için kızartı oluşunca lapayı temizlemek gerekir. Sedef otu yağı da karın ağrılarında sürülmek suretiyle faydalanıldığı için, deride tahrişe yol açabilir. Sedef otu uçucu yağı yatıştırıcı, teskin edici olup, bağırsak gazlarını giderici etkiye de sahiptir. Zehirlenme sarhoşluk ve ishal ile başlar ve ölüme kadar gidebilir.

+ Sedef Otu Bitkisinin Kullanım Şekli:

Kuru çiçek ve yapraklardan toz halinde, su ile kaynatılarak veya lapa haline getirilerek faydalanılır. Sedef otu yağı elde etmek için bir miktar sedef otu yaprağı, zeytinyağı içinde karıştırılarak bir süre güneşte bırakılır. Bu yağ haricen karın ağrıları için sürülse bile etkisi şüphelidir.

+ Sedef Otu Bitkisinin Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

50 cmyüksekliğinde, keskin kokulu, yaz aylarında sarı renkli çiçekler açan, sıcak ve kumluk yerlerde yetişen bir çalıdır. Kuzey Batı ve Güney Anadolu’da, Balkanlar ve Güney Avrupa’da bulunmaktadır. Akdeniz iklimini sever ve bahçelerde yetiştirilir. Eski Yunanlılar, sedef otunu cadıların saçtığı hastalıklara karşı korunma için önerirlerdi. Daha sonra Ortaçağ’da Avrupalılar tarafından büyülerden sakınmak amacıyla tüketildi. Aynı zamanda zehirlenmeye karşı iyi bir silah olduğuna inanılırdı. Gerard’a göre sedef otu yiyen zehirlenmezdi.

+ Sedef Otu Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Reçine, pektin, uçucu yağ, flavon glikozitleri taşır. Uçucu yağda methynonylketon, cineol, limonen, pinen gibi maddeler de P vitaminidir.

+ Sedef Otu Bitkisinin Toplama, Kurutma:

Çiçeklenme döneminde yüksekten biçilip güneşte veya yarı gölgede kurutulur. Toplama işlemi sırasında, bitki tahriş edici olduğundan eldiven kullanmak faydalı olur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X