Zencefil, Zencefil Kökü Yorumlar

ZENCEFİL, ZENCEFİL KÖKÜ
Şifalı Bitkinin makalesi altında ilgili ürünlerde sergilenmektedir.

+ Zencefil Bitkisinin Diğer İsimleri:

Zencefil, Zencefil Kökü, Kök Zencefil, Kabuk Zencefil, Tane Zencefil.

+ Zencefil Kökü Bitkisinin Faydaları & Tıbbi Etkileri:

Zencefil’in Anayurdu Hindistan ve Malezya olan Zencefil (Latincesi Zingiber Officinalis), türünün kurutulmuş kökleridir. Bu tür 100 cmkadar yükseklikte, kamış görünüşünde, çok yıllık otsu bir bitki olup yaprakları sivri uçlu, çiçekleri ise sarı renklidir. Hindistan dünyasının en büyük zencefil üreticisidir. Hem baharat hemde sağlık alanında dünyanın en önemli bitkilerinden birisidir. Bitkinin bileşiminde yer alan %0,3 oranındaki uçucu yağlar keskin bir koku ve tat kazanmasının sebebidir. Zencefilli Ballı karışık bitkisel macun bileşiminin büyük bir kısmını oluşturan Zencefilin faydalarını sayarsak,vücudun bağışıklılık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı direncin artmasını sağlayarak kışın soğuk günlerinde sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. İştah açar, mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Keskin tadı ve kokusu ile mide ağrısı ve mide bulantısına iyi gelmektedir. Vücut ısısını arttırarak terlemeyi kolaylaştırır ve böylece ateş düşürücü özellik gösterir. Antiseptik özelliği ile solunum yolu iltihaplarında mikroplara karşı güvenle kullanılarak ses kısıklığı ve nefes darlığı problemini giderir. Boğaz ağrısını dindirir. İshali keserek bağırsak bozukluklarını giderir. Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar. Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır. Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır: bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir. Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır. Bu etkileri sağlamak üzere zencefilin dekoksiyonu kullanılır. Elinizde zencefil tozu ya da dilimlenmiş kök parçaları varsa bunlardan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konulup önce kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyon istendikçe içilebilir. Zencefil boğaz ağrılarını iyileştirir. Bunun için yukarıda hazırlanan dekoksiyonla derin gargara yapılır. Bitki ayrıca fibrozit (lif dokusu iltihabı) ve kas incinmeleri tedavisinde kullanılır. Bunun için de, aynı dekoksiyon ağrılı yerlere dıştan uygulanırken, elle hafif hafif ovuşturulur.

+ Zencefil Kökü Bitkisinin Kullanım Tarifleri:

Zencefil’in Kullanım Tarifi -1: Zencefil bütün olarak kullanılabildiği gibi, havanda dövülerek veya mikserde çekilerek öğütülmüş, un edilmiş toz olarak da kullanılır. Zencefil tozu/unu Bal, pekmez, yoğurt gibi herhangi bir şey ile iki üç misli kadar karıştırılır. Oluşan Zencefil macunu günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı tercihen öğünlerden önce aç karına yenilir. Çocuklarda ise Öğütülmüş Zencefil Kökü tozundan bir çay kaşığı 1-2 kaşık bal ile karıştırılıp, yenilir.
Zencefil’in Kullanım Tarifi -2: Bir tutam bir çay/tatlı kaşığı (5-6gr.) kadar öğütülmüş Zencefil tozundan bir su bardağı (200-250ml) kaynamış, sıcak su içine katılır. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Oluşan Zencefil kökü çayından günde 3-4 defa tercihen aç karına ılık olarak içilir. İsteğe göre demlendikten sonra tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon katılabilir.
Zencefil’in Kullanım Tarifi -3: 40-50 gr. öğütülmüş Zencefil tozu veya Zencefil kökünden 2-2,5 lt. su içinde demleme usulü ile demlenir. Oluşan Zencefil çayı serin yerde muhafaza edilir. Günde 3-4 su bardağı aç karına ılık olarak Zencefil çayından içilir.

+ Zencefil Kökü’nün Familyası, Tarihçesi ve Genel Bilgileri:

Zencefil kökü zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye’de zencefil yetişmez. Yararları Çin ve Hindistan’da çok eski çağlardan beri bilinen bitki, Avrupa’ya tüccarlar tarafından getirilip tanıtılmıştır. 120 cm.ye kadar boylanabilen bitkinin bir yıllık ömrü olan gövdesinin, kamışınkini andıran duruşu vardır. Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu, 15- 20 cm. uzunluktaki sivri uçlu ve mızrak biçimli yaprakları, gövdeyi saran kılıflardan çıkar. Kozalakları anımsatan küçük, beyaz ve üzeri mor lekeli çiçekleri pek seyrek açar ve kısır olurlar. Zencefilin kalın, etli, lifli ve boğum boğum yapılı kök gövdesi (rizomu) kahverengi sarımsı olup bundan yumru kökler çıkarak çevreye yayılır. Bitki, bu rizomların bölünüp ekilmesiyle çoğaltılır. Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir. Taze kökleri sökülüp dilimlenerek bazı Uzakdoğu yemeklerine katılır. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta yapımında kullanılır. Ayrıca Zencefil tozu, baharat olarak çok fazlaca tüketilir.

+ Zencefil Kökü Bitkisinin İçindeki Maddeler:

Zencefil’in içerisinde, rezin, uçucu yağ, nişasta, gingerol, şaganol, katı yağ, tanen bulunmaktadır.

+ Zencefil Kökü Bitkisini Toplama, Kurutma:

Zencefil sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.

(Kynk: Şifalı Bitkiler – Tarık Demira. – 2013)
Şifalı Bitkiler bilgilerinin kaynak gösterilsin veya gösterilmesin kopyalanması paylaşılması her türlü dağıtılması serbesttir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X